Rowery

Ogólne tematy dotyczące Naszego "apartamentowca"

Rowery

Postprzez kwj » czwartek, 22 lip 2010, 08:57

Witam szanownych mieszkańców. Jakiś czas temu słyszałem, że w naszym pięknym apartamentowcu ma zostać wyznaczona przestrzeń na rowery - aby ludzie nie musieli ich trzymać na klatkach. Czy ktoś wie, czy taka wózkarnia powstała?
kwj

Re: Rowery

Postprzez kajanga » środa, 11 sie 2010, 11:52

Rozmawiałam na ten temat telefonicznie z administratorem na początku lipca i stwierdził on iż: przygotowanie takiej wózkowni czy raczej pomieszczenia na rowery jest bardzo czasochłonne. Przez ostatnie miesiące robiono przetarg na wykonanie stojaków. Uwaga! Przetarg rozstrzygnięto (to już chyba dużo!). Ale wykonanie montażu jest bardzo czasochłonne. Pan administrator stwierdził, że teraz mieszkańcy są na wakacjach więc lepiej poczekać z uruchomieniem do jesieni…No cóż, czy tylko mi się wydaje że rowerów używa się raczej jak jest ciepło? Dodatkowo, należy przeprowadzić zapisy na miejsca-bo dla wszystkich nie starczy. Zapytałam więc jak zamierza poinformować mieszkańców, że takie zapisy mają miejsce. Po namyśle stwierdził, iż wywiesi ogłoszenia. Po moich uwagach na temat nie satysfakcjonującego tempa działania w tej sprawie stwierdził, iż „zapisy” będą odbywać się w drugiej połowie sierpnia. Dodam tylko, iż w zeszłym roku rozmawiałam też na ten temat z administratorem (być może poprzednim) który wtedy twierdził, że po oczyszczeniu pomieszczenia już je uruchomi. Minął ponad rok i w jakim punkcie w tej sprawie jesteśmy…
kajanga

Postprzez RafałM » środa, 11 sie 2010, 12:26

firma administrująca naszą nieruchomością to jedna wielka porażka moim zdaniem, dzisiaj próbowałem się dowiedzieć jednej prostej rzeczy u nich to byłem odsyłany kilkakrotnie do innych osób, w końcu pani księgowa stwierdziła iż mogłem przyjść na zebranie to bym wiedział i nie musiał wydzwaniać i jej czas zabierać,
czy ktoś wie może kto reprezentuje naszą wspólnotę poza lokanicznym stwierdzeniem iż Zarząd? jaki jest adres do doręczeń? jakie osoby? takie proste informacje a nigdzie ich nie ma, a administrator jeszcze niedawno nie uaktualnił tablicy z nowym numerem telefonu do siebie, i trwało to kilka miesięcy,
RafałM

Postprzez endi31 » środa, 11 sie 2010, 14:33

Witam z czego udało mi się dowiedzieć to Zarząd Naszej Wspólnoty to 4 osoby.
Skoro są reprezentantami Naszej Wspólnoty to powinni się ujawnić a Administracja zarządzająca powinna korespondencję kierowaną do Zarządu przekazywać. Ale wydaję mi się , że firma Posesja Zarządca obiektu ma teraz nową siedzibę na ul.Kondratowicza 37 w Warszawie i tam powinno się kierować korespondencję.
endi31

Postprzez RafałM » środa, 11 sie 2010, 17:22

Dzięki, w końcu udało mi się dodzwonić do właściwej osoby w Posesji i poznałem tą ograniczoną dla nielicznych wiedzę o osobach w naszym zarządzie
RafałM

Postprzez jan123 » środa, 11 sie 2010, 18:01

Zawsze mnie zadziwia postawa roszczeniowa moich sąsiadów i brak umiejętności posługiwania się Internetem. W końcu znalezienie adresu i nr telefonu Posesji, nawet jak się regularnie ignoruje zebrania Wspólnoty, w cale nie jest takie trudne. Podobno istnieje taki wynalazek jak google. Zawsze pozostaje też 'kartkowa' książka telefoniczna. Poza tym w mojej klatce telefon i email są ok.
Co do składu Zarządu, to podobnie ta kwestia nie wymaga jakieś wielkiej ekwilibrystyki. Adres meilowy do Zarządu był wielokrotnie podawany na zabraniach i jest dostępny w Posesji a na forum Prezes Wspólnoty czasami odpisuje. Naprawdę nie bijmy piany tam gdzie nie trzeba.
Zgadzam się natomiast, że sprawa rowerów ciągnie się strasznie długo, ale jest to także nasza wina tj. mieszkańców (właścicieli lokali), bo stosowne uchwały Walnego Zgromadzenia dotyczące wykorzystania nadwyżki finansowej za zeszły rok, w tym przeznaczenia ich na inwestycje, uzyskały moc dopiero m-c temu. "Olewanie" zebrań skutkuje czasochłonnym "dobieraniem" podpisów.
Przypuszczam, że huśtawki, stojaki na rowery i kwiatki na patia nie są za darmo, a tym bardziej nie należą się jako wakacyjny bonus od Zarządu i administracji.

To samo tyczy się garaży, które bez nakładów będą nadal zalewane, bo są pewne wady instalacji deszczowej. Wystarczy spojrzeć pod nogi, na stan kratek odpływowych w podłodze garażu.

Na koniec trzymającym rowery, wózki, kartony i inne ciekawostki na korytarzach pragnę pogratulować wyjątkowo uprzejmej postawy sąsiedzkiej.
jan123

Postprzez endi31 » środa, 11 sie 2010, 18:12

Sprawdziłem w urzędzie statystycznym aby móc poznać tajemną wiedzę o naszym tajemnym zarządzie.
Wielu wspólnotach widziałem na tablicach dane zarządu telefony, dni przyjmowania skarg ,wniosków,zażaleń a tu nawet brak skrzynki dla mieszkańców gdzie można by było zostawić korespondencję dla zarządu. Tajemne sprawy i obiecanki cacanki i tyle. Chyba czas podjąć decyzję, które poprawią nasze życie społeczne w naszych blokach. Przejrzystość i transparentność oraz informowanie mieszkańców na bieżąco co się dzieje /nawet na tym forum przez zarząd/ nie była by chyba grzechem a poprawnością co się dzieje na naszym osiedlu. Raz w roku to nie jest informacja a czasami tak bywa , że ktoś z przyczyn nie zależnych od siebie nie mógł być na zebraniu.
endi31

Postprzez kwj » czwartek, 12 sie 2010, 07:58

Dyskusja w tym wątku poszła w trochę innym kierunku niż podejrzewałem, ale dziękuję za odpowiedzi :) w takim razie czekam na ogłoszenie o zapisach i sam będę "napastował" administrację w tej sprawie. Bo chyba rzeczywiście można to zrobić sprawniej.
kwj

Postprzez kajanga » czwartek, 12 sie 2010, 11:07

Chciałabym odpowiedzieć na post Jan123. W świecie kapitalistycznym „postawa roszczeniowa” to raczej oczekiwanie, iż opłacane przez klienta usługi są wykonywane rzetelnie i na odpowiednim poziomie. Przypominam, iż administrator pobiera pensję za to, iż pracuje (teoretycznie) dla nas – wspólnoty. Wymaganie odpowiedniego poziomu usług nie nazwałabym „biciem piany.” Na przykład, nie widzę dodatkowych kosztów przy przyjęciu scenariusza, iż do czasu instalacji stojaków można rowery zostawiać w tym pomieszczeniu na własną odpowiedzialność. Wystarczy INICJATYWA i założenie, że administrator pracuje na rzecz polepszenia standardu mieszkania w Wiślanych Ogrodach, a nie że to mieszkańcy nie dają mu „świętego spokoju.” Zgadzam się, iż od zarządu nie należy oczekiwać „wakacyjnego bonusa,” ale przypominam, iż zarząd za sprawowanie tej funkcji również pobiera wynagrodzenie. Jedyne z czym się zgadzam to, iż Prezes Wspólnoty czasami odpisuje…
Acha, i mieszkaniec raczej nie powinien musieć szukać podstawowych danych kontaktowych w google czy książce telefonicznej. Zazwyczaj są one wywieszane na klatce…
kajanga

do jan123

Postprzez RafałM » czwartek, 12 sie 2010, 11:34

wypraszam sobie takie komentarze, proszę mi wskazać miejsce konkretnie gdzie można znaleźć konkretne dane osób (tylko imię i nazwisko) do członków zarządu a nie bić pianę w swoim poście o ogólnikach, chciałbym poinformować iż mail i inne namiary nie nadają sie do umieszczenia w pozwie jeśli Pan tego nie wie, a jak napsiałem w innym poście złożyłem pozew do sądu o uchylenie niezgodnej z prawem uchwaly o podziale kosztów o czym wcześniej monitowałem zarząd jak i firmę zarządzającą bez skutku, i to jeszcze przed zebraniem i przesłaniem nam uchwał, czyli sprawę można było naprawić dużo wcześniej,
RafałM

Postprzez jan123 » czwartek, 12 sie 2010, 12:27

Rozumiem. Wszystkie dane osób z Zarządu są dostępne u administratora. Podobnie jak treści uchwał itp., w tym dot. powołania Wspólnoty i wyboru Zarządu, oraz przedłużenia jego kadencji. Myślę, jednak że można wprowadzić rozwiązanie funkcjonujące w wielu Wspólnotach tj. co miesięczne dyżury jednego z członków Zarządu. Ewentualnie mogłaby też działać strona internetowa osiedla, ale to oczywiście powiększa koszty administracji. Może warto przedyskutować to na Zebraniu. Póki co załączam przykład takiej całkiem przyzwoitej strony internetowej wspólnoty mieszkaniowej w apartamentowcu nad Jez. Kamionkowskim:
http://www.grochowska357.pl/
jan123

Postprzez STAR » czwartek, 12 sie 2010, 20:26

Witam,

Jest kilka dość dużych pustych pomieszczeń w garażach, które miały być pomieszczeniami technicznymi. W tej chwili są nie używane. Wspólnota może przecież je wykorzystać pod wózkownie lub komórki lokatorskie dla lokatorów. Spółka Star Investments nie zdążyła ich zamienić na komórki lokatorskie ze względu na fakt, iż większość mieszkańców (1-szego etapu) nie chciała zwlekać z podpisywaniem aktów notarialnych. a jak wiadomo każdą dodatkową komórkę należy zgłosić do Urzędu jako przynależna do konkretnego lokalu. Myślę, że Wspólnota może zagospodarować te pomieszczenia właśnie na takie boksy i wynajmować lokatorom za uzgodnione fee.

Jacek Małaszyński
STAR

Postprzez piotreks1 » poniedziałek, 16 sie 2010, 16:08

Wracając do rowerów.
Ten temat był poruszany na zebraniu i wtedy dowiedzieliśmy się, że jest robiony projekt. Domyślam się, że po takim czasie jest on już gotowy, czy można go wrzucić na forum?

Czy ktoś racjonalnie potrafi mi wytłumaczyć dlaczego z montażem stojaków należy czekać na powrót mieszkańców z wakacji? Żeby mogli podziwiać ekipę montażową przy pracy? Coś tu pachnie tanią wymówką.

Swoją drogą miało być powieszone lustro przy wjeździe na parking 0, bo nie widać nadjeżdżających samochodów, do tej pory go nie ma. Mam nadzieję, że do tego przedsięwzięcia nie jest potrzebny "projekt".
piotreks1

Postprzez endi31 » wtorek, 17 sie 2010, 15:17

Jakby zarządca i administrator mniej siedział pod nickiem jan123 i wziął się do roboty zdrowe by to było dla wszystkich. Jako jedyny tutaj na tym forum używa słownictwa technicznego i bardzo dużo wie tylko nic nie robi. Więc Panie nicku jan123 z projektów i opowiadań do roboty.
endi31

Postprzez jan123 » wtorek, 17 sie 2010, 21:10

Szanowny Sąsiedzie,
Nie jestem administratorem, ani członkiem Zarządu. Z resztą konto jan123 założyłem w połowie budowy naszego osiedla, na długo przed wyborem obecnej firmy administrującej i przed ukonstytuowaniem się Wspólnoty. Staram się chodzić na wszystkie zabrania, na których podawane są podstawowe dane techniczne i finansowe dot. naszej nieruchomości i jedynie stąd pochodzi moja wiedza. Jak wiesz osiedle WO nie jest spółdzielnią, w której panuje jakiś wirtualny zarząd, ale wspólnotą właścicieli. Od nas więc zależy, kto nią kieruje i jakie decyzje są podejmowane. Wiąże się to również z solidarną odpowiedzialnością, także finansową, za decyzje i rozporządzenia majątkowe Wspólnoty. Bardzo mnie denerwuje fakt, że na zebrania (raz dwa razy w roku) przychodzi tak mało osób i że wiele osób oczekuje, że wpisem na forum rozwiąże się problem zalanych garaży, cieknących rynien, czy miejsc na rowery. Z tego co z piszesz nie bardzo chyba się orientujesz jakimi środkami dysponuje Wspólnota i kiedy oraz w jakim trybie można je uruchomić. Przypominam, że to my jako właściciele decydujemy o budżecie i konkretnych inwestycjach wspólnie. Szkoda, że wiele Twoich innowacyjnych rozwiązań nie zostało formalnie zaproponowanych pod dyskusję i głosowanie.
I tylko tyle, a może aż tyle.
jan123

Następna strona

Powrót do Ogólne